Yoga van mijn voeten

De titel klinkt oneerbiediger dan bedoeld want als loper en fietser ondervind ik dagelijks hoe belangrijk het is om lief te zijn voor de voetjes. Bepaalde asana's uit de yoga zijn ware weldoeners voor deze cruciale lichaamsdelen. En als je in de godverlaten stationsruïne van Florenville bijna twee uren op de trein wacht, houdt niemand je tegen om met enkele nuttige oefeningen de verveling te lijf te gaan.

Yoga is bij uitstek geschikt om de voeten gespierd en soepel te houden want de voet moet in bijna alle houdingen werken. Vooral evenwichtsposes hebben een versterkend effect omdat ze de voetspieren optimaal activeren om te zorgen dat je niet omvalt.

Sinds ik terug ben van de loop/werkreis in de Pyreneeën begin juli*, doet mijn linkervoet zeer aan de onderkant van hiel tot middenvoet. Natuurlijk niet ondragelijk veel maar ik voel het wel dat mijn voetbeentjes, -pezen en spiertjes afgezien hebben door het technisch lastig lopen. Een ongerust innerlijk stemmetje vraagt zich dan af: toch geen hielspoor? Een ander stemmetje sust dan: maar neen, is door het trailen in de bergen waarbij je een paar keer teveel je linkervoet fout neerplantte.

Hielspoor is een verkalking aan de onderkant van het hielbeen op de plek waar de peesplaat van de voet aangehecht is. Dit ontstaat door overbelasting van de voet. Niet alleen hardlopers kunnen er last van krijgen, ook lang op (teen)slippers lopen kan het veroorzaken. Yogaoefeningen waarbij je de kuit en de onderkant van de voet flink stretcht, stimuleren de genezing.

Enkele yogaoefeningen voor de voeten:

 • Sta in de berghouding (Tadasana) en spreid de tenen zo wijd mogelijk.
 • Boomhouding (Vrkasana) zoals op de foto.
 • Hond met hoofd naar beneden (Adho Mukha Svanasana).
 • Diamanthouding (Vajrasana).
 • Teenstretch-houding (Prapadasana)

Wat probeer je te vermijden?

 • Langer dan twee uren op hoge hakken stappen.
 • Schoenen met krappe neus.
 • Slippers dragen.

Een heerlijke voetmassage of verfrissend voetenbad zijn altijd een aanrader.

Met dank aan Yoga Magazine dat als bron fungeerde.

* Tiens, ik heb nog geen blog geschreven over onze loopavonturen in de Pyreneeën. Die komt maar niet uit de pijplijn wegens erg veel opgedane indrukken en de overvloed aan verzameld multimedia materiaal.

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

2 gedachten over “Yoga van mijn voeten”

 1. Voor het eerst sinds jaren heb ik ook weer last van de peesplaat van mijn voet. Tijdens de vakantie opgelopen door op minder goede schoenen langer te lopen en te slenteren dan goed voor mij is. Ik heb gelijk alle oudere schoenen weggedaan. Ik heb vroeger Plantar Fasciitis gehad maar ben er vanaf gekomen door gewichtsverlies en altijd goed dempend schoeisel te dragen. Als ik geen klachten meer heb dan ga ik ook weer eens wat aan voetengym doen. Bedankt voor de reminder.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s