Onverwacht gelopen

Een leuk kenmerk van een persoonlijke blog is dat je zelf de context en het perspectief kiest. Wat door de band genomen absurd, nonnews of een randverschijnsel is, krijgt met een aantal woorden naar keuze aandacht. Elke blogger kan zijn ei kwijt waarna allerlei filters en zoekrobotten de weg uitstippelen. De discussie over exposure, me-marketing en narcisme is zo jaren 2006. Toen was jij de person of the year. Get over it. Pessimisten denken: allemaal egotrippers en navelstaarders die over zichzelf publiceren. Optimisten zeggen: tous ensemble!, collaboration en de positieve kracht van de inspiratie. Met daartussen heel veel tinten grijs als nuance. Het is geen geheim dat ik de positieve kant aanhang en me volledig onderdeel voel van een (virtuele) community van lopers en ondertussen ook mountainbikers. Voor mij werkt dit prima en ik voel mij er als een vis in het water. Maar als je plots zelf niets meer te delen hebt en enkel nog de trainingen van anderen bewondert, sta je daar schoon te blinken. Het is normaal dat je wil meespelen.

Uitgerekend tijdens het verlof, dus niet eens in hectische tijden, kreeg ik vorige week dinsdag uit het niets een lumbago. Lopen, kajak, mountainbike: onmogelijk. Binnen mijn leefwereld – mag het? – is niet mogen lopen en daardoor negen dagen niet gelopen hebben, een zware straf. Lopen is nu eenmaal een evident onderdeel van mijn dagelijks leven vandaar dat een dergelijke disruptie een lichamelijke en geestelijke kwelling is. Mentaal omdat ik eerst niet wist wat ik mankeerde en hoelang ik buiten strijd zou zijn. Als ik zou weten dat het slechts een dikke week zonder duursport zou betekenen, kon ik daar best mee leven. Iets niet weten maakt het moeilijk. Weten dat je lief je dumpt is pijnlijk en hard maar het niet weten (misschien wel, misschien niet) is veel erger. Je piekert je suf en je tijdskader valt weg.

Sommigen vroegen of het niet fijn was eens een periode niet te moeten lopen. Duh. Ik zou bij wijze van spreken geld gegeven hebben om te kunnen lopen. Mijn gedachten dwaalden meer dan anders af naar wie niet meer kan lopen. Het cliché dat je niet beseft wat je mist tot het er niet meer is. Het idee niet meer te kunnen lopen, vond ik vreselijk.

Gisteren vroeg een vriendin of ik 's avonds met haar wou lopen. Overtuigd dat dit geen optie was, wimpelde ik het fijne voorstel af met de boodschap dat dit helaas niet kon. Een uur later stelde Runcoach.be ineens voor dat ik mijn loopkleren zou aantrekken om te testen of ik al terug kon rennen. Ik was er niet gerust in en dacht aan zoiets: =ALS("starten"=ONWAAR;"rust";ALS("pijn"=WAAR;EN("stop";"rust");"Trail des Fantômes")). Anders gezegd, op korte termijn lag mijn bezorgdheid bij mijn eerst volgende race op 12 augustus namelijk de 27 km Trail de Fantômes. Het zelfbeeld dat mijn spieren in negen dagen in pap waren veranderd moest ik bijsturen via mijn spiegelbeeld om er terug in te geloven.

Dus zonder verwachtingen maar hoopvol begon ik gisterenavond te rennen op 7 km van ons huis. Met de kinderen die op logeerpartijtje bij mijn ouders gingen, had ik de bus genomen zodat ik 'moest' teruglopen.

Dat mijn benen loodzwaar waren nam ik er voor een keer met plezier bij. Mijn enige doel was om 7 km te kunnen lopen zonder te moeten stoppen door pijn. Ik rende het bosje van het Fort van Beieren binnen en ergerde mij niet eens aan de loslopende honden. Vergis u niet: dit was eenmalig. Honden aan de leiband houden a.u.b. Daarna kwam ik uit aan de Damse Vaart waar Runcoach.be me opwachtte om samen naar huis te lopen. Triatleten zwommen in de vaart en met mijn zonneklep van de Triatlon Brugge aan, kiemde een stiekem verlangen om ooit deze wedstrijd solo af te leggen. Later. Ooit. First things first.

Na een tijdje voelden mijn benen en hoofd lichter en ik genoot van elke pas. Focus. Flow. Mijn machine draaide terug. Ik doorliep de Vesten die ik als mijn broekzak kende met een uiterst tevreden gevoel. Runcoach.be zag dat het goed was.

Ik liep 7,2 km met een gemiddelde pace van 5'42" per kilometer en een te snelle eerste kilometer. Maar dat kwam omdat er juist voor ik zou passeren een rappe loper door zijn voordeur kwam die ik niet wou lossen tot aan de splitsing waar hij richting Damme koos. Een heel klein beetje competitie als duwtje in de euh… rug.

En de loopcommunity reageerde erg ondersteunend, bvb. op Strava kreeg ik een mooi aantal kudo's (likes) en commentaren.

Deze rugversterkende oefeningen hieronder voer ik tweemaal per week uit en wou ik ten slotte nog meegeven:

Hoe gaat het bij jou mentaal tijdens een onverwachte time-out wegens blessure of ziekte? Heb je tips ter overbrugging? Ik hoor het graag.

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

5 gedachten over “Onverwacht gelopen”

 1. Die oefeningen doe ik om de dag en dagelijks als ik op weg ben naar een marathon.

  Als ik niet mag hardlopen dan ga ik wandelen. Zo heb ik steeds na alle operaties trainingstijd overbrugd. Ik heb ook een hometrainer en daar fiets ik dan ook wel op. Bij loopblessures zwem en fiets ik ook als crosstraining.

  Fijn dat je je benen weer kon strekken.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

  1. Goede avond,
   ik wil deze oefeningen ook gaan doen en vraag me af waar ik meer details kan vinden. Zoals hoe lang moet je de houdingen aanhouden per keer; hoeveel herhalingen?
   Bedankt.
   Luc

   Geliked door 1 persoon

   1. Dag Luc, je bouwt de reeksen best op. Informeer je eventueel bij een coach of kinesist. Ik kan daar niet op antwoorden. Zelf plank ik bvb. tot ik niet meer kan. Zelfde voor de stoel. Bepaalde bewegingen herhaal ik 60 tot 180 keer. Voor een ander zal dat teveel en voor nog een ander persoon te weinig zijn. Ik heb hier een coach voor die de oefeningen toelicht en corrigeert als het fout uitgevoerd wordt.

    Like

   2. Google eens op you tube, runinfo, runnersworld, pro run en er gaat een wereld voor je open. Doe wat bij je past en wat voor jou werkt. Probeer een paar dingen uit. Vraag evt. advies van een coach of sportfysio etc.

    Like

 2. Nou Katrien, ik ben reeds 2 keer ‘geveld’ geweest door een lumbago.. maar daar zitten net iets te veel letters in die me doen denken aan Lugano… want neen, ne Lumbago is echt geen lolletje.. Nu ja.. ik ging werken, afziend, kon in de auto amper m’n voet op en van de ontkoppeling halen.. en ja, toen was ik de (haha, nog meer dan anders) kwaaie in huis want ik kon gewoon niets/nada doen… Telkens na een 2-tal weken ging het beter, meestal door veel te bewegen en uiteindelijk zachtjes weer te gaan lopen… Ik weet dat ik nog steeds heel goed dien op te letten als ik iets til – NOOIT schuin tillen – maar sinds ik veel frequenter en regelmatiger loop en langere afstanden doe, heb ik er geen last meer van gehad.. ook de yoga en bijkomende krachttrainingen doen wonderen… vele groetjes, Filip.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s