Tijd tekort

naamloos

Een etmaal telt 24 uren. Dat leerden we als kind op de basisschool. Wat de juf er echter niet bij vermeldde, was dat 24 uren misschien niet zouden volstaan als volwassene. Ik schat dat ik 36 uren nodig heb om een dag rond te maken. Daarvoor zou ik op een planeet die trager rond de zon draait, moeten wonen. Ik zou daar zeker voor open staan maar die materie leidt ons te ver van het onderwerp van deze blog af.

Mijn voornemen voor 2017 met betrekking tot mijn persoonlijk welzijn is meer slapen. Waarmee ik meer dan 6 uren per nacht slapen bedoel. Het is niet zo dat ik wakker lig te woelen. Slapeloosheid is iets waar ik gelukkig van gespaard blijf. De kwestie is dat ik te weinig tijd heb voor nachtrust. De voorbije jaren was bedtijd om 1u30 en opstaan om 6u de regelmaat met piekperiodes van minder dan vier uren slapen wegens echt geen tijd. Ik functioneerde soms op automatische piloot. Altijd maar voort doen en hardlopen om energie bij te tanken. Zonder het lopen had ik dat niet volgehouden maar natuurlijk kan je niet ongestraft langdurig nachtrust verzaken en tegelijk intensief sport beoefenen in een druk professioneel en gezinsleven.

Het toppunt was de week van mijn ultra trail in december 2017. Behalve de nacht voor de trail – toen sliep ik acht uren – telden mijn nachten die week twee tot vier uren slaap. Je moet op zijn minst uitgerust zijn om een ultra trail te lopen. Die dag heb ik kennis gemaakt met de grenzen aan het menselijk lichaam en heb ik ten volle beseft dat ik absoluut meer slaap moet inbouwen. Helaas wordt het werk nooit minder maar telkens meer door de besparingen in het hoger onderwijs. Gelukkig werk ik dankzij mijn spartaans regime zeer efficiënt en probeer ik ervoor te zorgen dat de boog niet voortdurend gespannen staat door het werk op te delen in haalbare stukken. Goed portioneren en je niet opbranden zoals in een lange loop. Looptraining helpt om je werk beter te doen en gedaan te krijgen. Mentaal sta ik ook veel sterker in mijn werk en tegenover allerlei negatieve impulsen dan voor ik marathon training volgde.

Tot nog toe is het meer slapen redelijk goed gelukt omdat ik in de kerstvakantie op vier dagen na dagelijks gewerkt heb. Soms maar drie uren, soms tien uren. Daar draag ik nu de vruchten van: ik kan mij nachten van zeven uren slaap permitteren.

Ter illustratie van mijn ondertussen minder hectisch bestaan, plaats ik hier het logboek van de voorbije twee dagen. Woensdag was het minder werken maar zaterdagnamiddag werk ik terug op de campus. Door het zo eens neer te schrijven, merk ik hoe gefragmenteerd mijn dagen vaak zijn waardoor ik veel moeten switchen van ‘rol’.

Woensdag 11 januari 2017

 • 6u30: Opstaan, ontbijt klaar zetten, kinderen wekken, wasmachine doen draaien, was ophangen, praten met Anna, Emma en Lena.
 • 7u10: Met Anna achterop naar de bushalte fietsen en terug naar huis fietsen als haar bus vertrokken is.
 • 7u45: Terug bij Emma, Lena en Arno, hen te voet of per fiets naar school laten vertrekken. Maya is niet bij ons.
 • 7u50: Naar het werk fietsen.
 • 8u10: Examenprocedure in computerlokaal opstarten. Praatje met collega’s. Examineren. Jongere collega voorthelpen met IT-probleem. Werk organiseren.
 • 11u: Klein wandelingetje door de campus naar Studentenvoorzieningen om gelukkig nieuwjaar te gaan wensen en een pakketje af te leveren aan collega-loopmaatjes.
 • 11u20: Auto halen en Anna van school halen, doorrijden naar een andere gemeente om Maya van school te halen.
 • 12u45: Thuiskomen met Anna en Maya. Emma, Lena en Arno zijn zelf thuis geraakt van school. Runcoach.be heeft de lunch gekookt en klaargezet. Lunchen met het gezin. Opruimen.
 • 13u15: Balletpakken voor de tweeling klaarmaken. Dringende naaiklus: de balletslofjes van Emma. Dan ook maar een jurk en short naaien die al weken wachten om hersteld te worden. Ondertussen praten met Lena die met haar vriendin op reis wil naar Kroatië.
 • 14u15: E-mails beantwoorden. Praten met Arno over school en zijn drumles. Praten met Runcoach.be over het werk.
 • 15u: Loopkledij aantrekken. Emma en Anna naar de balletles rijden en doorrijden naar de drumles.
 • 15u45: Mooi te vroeg op de drumles = no stress. Nog wat e-mails beantwoorden in de auto tot mijn les start. Arno even kruisen die naar huis zal fietsen na zijn drumles.
 • 16u: Half uur drumles.
 • 16u30: Half uur lopen. Beetje verfrissen.
 • 17u15: Naar de balletschool rijden om Anna en Emma op te halen.
 • 18u10: Thuiskomen. Gerief opruimen, was ophangen, brood bakken, douchen.
 • 19u: Avondmaal met het gezin.
 • 19u45: Fietsen naar vergadering.
 • 23u: Thuiskomen van vergadering. Alles klaarleggen voor volgende dag op het werk. Praten met Runcoach.be.
 • 00u30: Slapen.

Donderdag 12 januari 2017

 • 6u15: Opstaan, ontbijt klaar zetten, kinderen wekken, vaatwasmachine leegmaken, was plooien, praten met de kinderen.
 • 7u10: Met Anna achterop naar de bushalte fietsen en terug naar huis fietsen als haar bus vertrokken is.
 • 7u45: Terug bij de andere kinderen, hen te voet of per fiets naar school laten vertrekken. Runcoach.be rijdt Maya naar school. E-mails beantwoorden, thuis werken voor de hogeschool.
 • 10u: Fietsen naar het werk.
 • 10u15: IT-werk verrichten dat ik eigenlijk niet moet doen maar door het aandringen zei ik geen neen – en e-mails beantwoorden. Overleggen met collega’s.
 • 12u: bosloop met twee collega’s. Douchen. Chique jurk en hoge hakken aantrekken en make-up gebruiken.
 • 13u15: Alles klaar zetten om studenten te examineren. Start om 13u30.
 • 15u30: Examen is afgelopen en groepje studenten blijft nog kwartier met mij praten over opdracht die ze volgend semester moeten maken.
 • 15u45: Deeltje examens verbeteren. Topje van de ijsberg. Honger en vaststellen dat ik vergat te lunchen. Lunch opeten.
 • 16u45: Studiegebieddirecteur opzoeken om stagecontracten te ondertekenen. Pluim krijgen over iets.
 • 17u: Personeelsvergadering in de aula. (Runcoach.be haalt Maya van school. Oma en opa halen Anna. Emma, Lena en Arno gaan zelf naar huis.)
 •  18u: Nieuwjaarsspeech algemeen directeur, netwerken op receptie. Praten met collega’s die ik weinig zie.
 • 20u30: Naar huis fietsen. Maya slaapt al. Warm eten. Huiswerk van Lena nalezen. Luisteren naar haar dag op school. Dingen regelen voor twee Franse leerlingen die hier een week zullen verblijven voor Arno. Brieven en formulieren van medisch schooltoezicht. Praten met Emma en Anna. Met Runcoach.be praten terwijl er een domme film op tv speelt. (Het is meer het idee van even samen in de zetel te zitten praten dat telt.)
 • 23u30: Slapen.

Woensdagavond na de vergadering waarop mij werd gevraagd om vrijwillig meer verantwoordelijkheden op te nemen, informeerde een man of ik nog wel tijd had om voor mijn kinderen te zorgen met al dat lopen. Gelukkig heb ik geen tijd om me daar aan te ergeren. Maar ik ga zeker leren neen zeggen. En nog iets: het is niet omdat mijn blog nu verschijnt, dat ik hem nu geschreven heb. Programmeren heet dat.

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

15 gedachten over “Tijd tekort”

 1. hoi Katrien
  toevallig kom ik je blog tegen op facebook. ik ben de mama van 6 kids hier in stalhille. ik wist niet dat jij er 5 had 🙂 ik herken het verhaal volledig. al slaap ik wel meer 🙂
  veel succes, en blijven lopen en slapen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Neerschrijven van logboek gaf ook mij bepaalde inzichten zelfs al WEET je het natuurlijk ook zo. Meestal besef ik niet wat ik allemaal wel doe omdat ik te vaak baal over wat niet kon gebeuren uit tijdgebrek. Dat laatste gevoel mag niet primeren.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het is maar wat je gewoon bent en welke draagkracht je hebt. Wij hebben allemaal comfort en een warm dak boven ons hoofd. De meerderheid op deze planeet heeft dit niet en ik begrijp niet hoe zij het volhouden.
   Elke dag ben ik dankbaar om wat en wie ik heb. 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s