Strava of Runkeeper?

strava

Sinds jaar en dag gebruik ik Runkeeper om mijn loopjes te tracken. Best tevreden van. In de eerste plaats heb ik zo mijn loopstatistieken netjes bij elkaar. Runkeeper starten op de smartphone en vertrekken. Als ik met mijn TomTom-horloge gelopen heb, synchroniseert de data tijdens het uploaden naar de MySports-website automatisch met mijn account op Runkeeper. En mijn Runkeeper stuurt de informatie door naar nog een derde toepassing: MyFitnesspal waar ik verder niets mee aanvang. Die laatste gebruikte ik vroeger samen met een setje apps voor PushUps, Squats, SitUps en PullUps dat ik eerlijkheidshalve niet meer gebruik sinds ik mij waagde aan een acute overdosis squats met alle nare gevolgen nadien, inclusief een gedwongen looppauze.

Ten tweede hou ik van het sociale aspect van Runkeeper. Je kan je loopjes niet alleen delen op Twitter en Facebook, je voegt tevens vrienden toe. Al jaren connect ik met lopers in België en Nederland die ik IRL ken maar ook met Rich in de USA, José in Managua (Nicaragua) of Manoj die loopt in Jabalpur (India). Een beetje zoals je vroeger wereldwijd pennenvrienden had om een glimp van de andere kant op te vangen. Vriendschap op Runkeeper houdt in dat je toegang hebt tot elkaars loopstatitieken, -foto’s en -parcours. Zo weet ik exact dat José vorige donderdag 8,23 km blokjes om liep in een moderne woonwijk nabij de Camino Las Quatros Esquinas en hoe lang hij er over deed, nl. net geen 55 minuten. Als ik dat wil weten. Ik kan dat dan liken en/of een commentaar op het loopje formuleren. Well done!! Bijvoorbeeld. Creepy? Ach neen, je bepaalt immers zelf of je informatie überhaupt deelt en wat je deelt met wie.

jose

De laatste twee jaren merkte ik dat veel andere lopers Strava gebruiken maar ik zag het nut niet in om nog een extra loop-applicatie te gebruiken. Opnieuw beginnen meten vanaf nul alsof ik pas begin met lopen, stond me niet aan maar ik wou ook niet achterblijven dus heb ik nu eindelijk die account aangemaakt en mijn gpx-files van Runkeeper van vorig jaar geëxporteerd om per 25 bestanden up te loaden naar mijn Strava-account.

Geen idee of de geneugten van Strava zich nu aan mij zullen openbaren… Het linken van een Runkeeper account aan een Strava account is niet van de poes, me dunkt. Wat opzoekingswerk bracht me op de website Tapiirik waar je voor $2 per jaar je loopapps kan linken aan elkaar. Runkeeper onthulde me meteen dat maar liefst acht vrienden dit doen maar ik wilde eerst iets anders uittesten. Je bankkaart boven halen voor een online betaling is altijd een drempel zelfs al is het maar voor $2.

Ik ben vooral benieuwd waarom Runkeeper niet als optie bij de rubriek Social Connect van Strava voorzien werd? Concurrentie in plaats van samenwerking? Hier komt het nut van het passieve gebruik van MyFitnesspal potentieel op de proppen. MyFitnesspal staat immers wel in hun lijstje dus ik hoopte dat mijn loopjes op Runkeeper via synchronisatie met MyFitnesspal op Strava terecht zouden komen. Maar helaas pindakaas. Gisteren heb ik dat uitgetest zonder resultaat. Volgens Strava heb ik gisteren niet gelopen. Of zou het andersom moeten? Lopen met de Strava app op de smartphone zodat de data doorstroomt naar Runkeeper. Wie zal het zeggen? Want zoals een attente Nederlander op oudejaarsnacht opmerkte: “Katrien, in december heb jij nauwelijks gelopen, zo te zien.”

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

14 gedachten over “Strava of Runkeeper?”

  1. Luc, vanmorgen eerste loopje gedaan om 8u met Strava. Samen met m’n coach. Het verschil in resultaat op Strava is om te huilen… We liepen volledig samen, even ver en even snel dus. Hij trackte 10 km in 58 min op Strava en mijn Strava zei: 9,3 km in 58 min. Dat is 5’58” per km versus 6’24” per km. 😦

   Like

 1. Herkenbaar! Ik heb vorig jaar voor Garmin gekozen ipv Tomtom, onder meer omdat ie via de Garmin Connect automatisch kan opladen naar heel wat andere aps zoals Strava, Endomondo, Training Peaks,… Ik heb vroeger ook Tapriik gebruikt, maar dat ging me nogal traag en dat was handmatig. Heb ook via Tapriik mijn backdata in Strava opgeladen. Met runkeeper heb ik geen ervaring.

  Geliked door 2 people

 2. tjah.. de mogelijkheden zijn tegenwoordig enorm inderdaad.. ikzelf heb mijn basis via Garmin connect (ik loop met een Garmin Forerunner 225 met borstband), deze wordt gesynct naar Strava en ook naar Runkeeper… Ook naar MyAsics, maar moet ik even checken want deze gebruik ik niet actief meer (ja, wordt dus nog steeds gesynct). Strava vind ik heel gemakkelijk, ook omdat ik de gpx van anderen – met een premium account – kan downloaden om zo een inspiratie te hebben voor een volgende tocht. In den beginne van m’n digitale loopjes (2013) liep ik met m’n windows phone en de op Runkeeper gebaseerde Caledos Runner.. al m’n loopjes kon ik dan zien op Runkeeper.. vond ik de max.. maar met die smartphone lopen vond ik niet zo makkelijk en batterijverslindend en stapte ik over naar m’n Forerunner. Ondertussen gebruik ik wel m’n smartphone om de gpx files te lezen die ik heb ingeladen als ik een uitgestippelde route loop, maar hier ben ik ook naar een alternatief aan het zoeken (bvb Garmin eTrex reeks).. maar eerst nog een beetje sparen 😉 …

  Geliked door 3 people

 3. Mijn TomTom data gaat automatisch naar Runkeeper én naar Strava … vroeger gebruikte ik vooral Runkeeper, maar de laatste maanden check ik veeleer de Strava-analyse … bij Strava vind ik bv de maandelijkse Challenges wel leuk … in ieder geval, leuke blog Katrien !! Dit is een onderwerp waar elke loper wel af en toe mee worstelt én stevig op sakkert, denk ik ! 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik zal terug meer met TomTom gaan lopen dan. Het enige nadeel is dat het soms meer dan 10 minuten duurt voor TomTom gps-verbinding maakt.

    Like

 4. Syncmytracks app op android synchroniseert workouts naar meerdere applicaties. (Runtastic, Runkeeper, Strava, Polar,endomundo…) Ook kan je reeds bestaande workouts uploaden van bv Runkeeper naar Strava. Je gebruikt je favoriete app om te tracken en kan het delen op meerdere platformen. Heel handig!

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Katrien,

  Goed artikel ivm tracker apps maar dat ene zinnetje krijgt mijn volledige aandacht : “een acute overdosis squats met alle nare gevolgen nadien, inclusief een gedwongen looppauze.”. Had jij toevallig last na het lopen in de onderbenen?

  Vriendelijke groeten,
  chaus

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s