Trail Run Vlaamse Ardennen was een feestje


Gisteren ging de wekker af om 6u maar ik was al een uur wakker, aan het luisteren naar de regen. Ik sprong uit bed als een scholier uit de vorige eeuw* die op schoolreis zou vertrekken. Koffie zetten, water drinken, loopkleren aantrekken, boterhammen voor onderweg smeren, manlief de coach wakker maken, alle spullen die we gisterenavond klaarzetten in de wagen laden, hup weg, richting Vlaamse Ardennen. Een uur rijden naar het voetbalveld van Schorisse waar we zouden starten en eindigen.


Mijn loopmaat David wou niet meerijden met ons omdat we al om 6u30 vertrokken. Onze trail zou pas om 9u45 starten maar die van Runcoach.be al om 8u30 dus we moesten op tijd zijn voor zijn borstnummer, meet-and-greet met andere ultralopers (waaronder Filip), een laatste koffie en toiletbezoek.

Het werd 9u30 en David was er nog niet. We zouden nochtans samen starten en dan zien of ons tempo bij elkaar paste. Het zit namelijk zo dat we samen trainen als hij traag wil lopen (+10 km/u). Dan loopt hij nog wel een stuk sneller voor of na de gedeelde training.
Om 9u42 ging ik in de startbox staan met een inwendige vloek. David bleek onderweg wat verloren gereden te zijn en met zijn auto vast gezeten te hebben in een zachte berm, zou ik nadien vernemen. Ik zag hem nergens en liet eerst alle andere lopers van wave 2 starten om dan alleen als laatste uit de trechter te lopen. Hopelijk zou David dan in een volgende wave starten.

Het was al snel duidelijk waarom als laatste starten een slecht idee was. Nog geen vijf minuten later zat alles potdicht op een smal weidepad. En wie sloot de rangen en verloor alzo het meest tijd? Ik, hahaha. Nog een geluk dat ik geen competitiebeest maar zondagsloper ben.

Mooi groen dat het daar overal was. Velden, weilanden, bossen op heuvels en dalen. De ondergrond was er veel minder lastig dan in de Echte Ardennen. Zachte modder, opspattend slijk maar dan zonder gesteente. Opletten geblazen voor glibberige boomwortels en uitglijden in de smurrie. Vooral in de afdalingen.

Halverwege in de regen liep hij plots naast me. David. “Haal je KW-tje maar uit”, zei hij. “Loop jij maar door”, zei ik, “je bent te snel voor mij.”

Hij finishte de halve marathon met een tijd van 2u08 en ik na 2u38. We kregen een papieren zakje met een heuse mattentaart, een Marcassou-worst en koekjes van Lotus. Leve de sponsors! šŸ™‚


Het mag zeker vermeld worden hoe puik de organisatie van dit evenement was. Geen product van een firma zoals Golazo of Sportevents.be nochtans maar een lokale organisatie. Vriendelijke medewerkers en meer rustposten dan nodig met veel versnaperingen en drinken. Super duidelijke bewegwijzering op een prachtig parcours. Chapeau!

Thuisgekomen zat ik nog vol gelukshormoontjes van het trail lopen. Het ‘feestje’ zat hem vooral in het feit dat dit mijn kortste trail ooit was. Mijn vorige kortste was eentje van 22 km in Zwitserland in juni 2015. Trail de l’Absinthe in de Jura. Dat was toen mijn allereerste trail ooit. Ik mocht gisteren immers deĀ 45 km niet lopen van Runcoach.be omdat mijn volgende marathon exact drie weken later is. Zo’n korte trail was best eens leuk in de zin dat ik helemaal niet moe was na afloopĀ maar pas op dreef gekomen was. Nog eens het bewijs dat ik geen snelle loper ben maar een endurance runner. Benieuwd of ik dit nog zo zal kunnen stellen na mijn eerste ultra volgende winter.


Vanmorgen kwam ik op het werk met veel energie. Geen kat kon aan mij zien wat ik gisteren uitspookte. Enkel mijn laterale quadriceps herinnerden mijn gefocuste geest vandaag aan mijn avonturentocht door bos en wei.

(*Volgens mij zijn kinderen van nu zoveel gewoon dat ze niet meer met juichend hart ontwaken voor een schoolreis.)

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

2 gedachten over “Trail Run Vlaamse Ardennen was een feestje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s