Bosloop met vier

Met vier collega’s liepen we tijdens de middagpauze in het bos. Ik had 12 kilometer op mijn trainingsprogramma waarbij elke kilometer onder de 6 min/km diende te liggen oftewel sneller dan 10 km/u. We liepen één toer samen en daarna liep ik nog twee toeren door om aan mijn beoogde volume te geraken.
Twee opmerkingen over mijn TomTom-horloge:

Ten eerste was ik niet content omdat het lang duurde voor mijn toestel begon te tracken. We hadden afgesproken om 12u maar ik was mooi op tijd en schakelde mijn sporthorloge al in om 11u55 zodat hij functioneel zou zijn bij de start. Niets van. Het kaartje hieronder illustreert waar hij begon te meten (groen punt) maar we vertrokken op de campus (rood punt).

Noem mij gerust een mierenneuker maar ik verwacht een snellere connectie dan dit.

Ten tweede heeft het TomTom-horloge toch ook een voordeel: mijn hartslag is nu geweten. Onmiddellijk een verklaring waar mijn loopproblemen zich situeren. Ik kan echt niet sneller lopen wegens bijna voortdurend een hoge hartslag. Op onderstaande grafiek zie je waar de grenzen per leeftijd liggen.

Volgens mijn leeftijd zou ik om vooruitgang te boeken grotendeels rond de 150 (aërobe) en minder rond de 160 (anaërobe) hartslagen per minuut moeten hebben tijdens het lopen. Zoals je zal merken in mijn diagram hieronder liep ik vanmiddag grotendeels boven deze zones en is meer dan 10 km/u voor mijn hart op sprintniveau. Wat een afknapper… Bye bye droom om ooit een lange afstand aan pakweg 12km/u te lopen.

Eigenlijk zou ik vooral in de aërobe zone (conditie) moeten lopen met 10 km/u….

Hoe snel liep ik dan in die foute zones? Niet rap alleszins.

Ok, het was slijkerige bosgrond, nat gras en wat hobbelige kasseien. Maar toch.

Begrijp me niet verkeerd. Ik geniet van het lopen en ben tevreden met mijn kunnen en lijf maar ik begreep tot voor kort niet waarom ik geen hoger tempo aankon in een entourage waar gemiddelde snelheden op lange afstanden (marathons) tussen de 14 en 15 km/u gehaald worden.

Een reden te meer om mij op (ultra) trails te werpen waar ik me veel beter thuis voel. Nog een laatste gewone marathon in september en daarna heuvelachtige bossen en duinen onder het motto hoe langer hoe liever.

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

Eén gedachte over “Bosloop met vier”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s