Loop naar de maan 2

AIDA. Attention. Interest. Desire. Action.
Ik zag dit teaser-filmpje met Saartje Vandendriessche ergens passeren. (Attention)

Aangezien ik graag loop en dit niet over een eenmalige loopwedstrijd ging waarbij je jezelf als loper laat sponsoren maar wel over een langdurige campagne van bijna 7 maanden om geld in te zamelen voor een nobel doel, Kom Op Tegen Kanker, sprak het idee mij enorm aan. (Interest)

Ik wou graag mijn steentje bijdragen en zou mijn best doen een zelf vooropgesteld streefbedrag van €1000 op te halen. (Desire)

Toen schreef ik mij enthousiast in voor de campagne Loop Naar De Maan van de niet-gouvernementele organisatie Kom Op tegen Kanker en schreef er prompt een blogje over. (Action)

Tot hier de nog steeds geldende oer-principes van communicatie. Het is zoals een axioma in wiskunde. Gooi ze absoluut niet weg. Marketing agency Dallas heeft IMHO prima werk geleverd. Hier lees je de volledige case. Maar wat onderscheidt deze succesvolle campagne van een zwakke campagne? Wat zijn de troeven?

ADIA. Acknowledgement, Dialogue, Incentivisation, Activation. (Steven Van Belleghem)
De organisatie is erkentelijk tegenover de deelnemende lopers. Dit wordt geuit via de website, social media-posts en een verwelkomende e-mail. Je voelt je als het ware een ambassadeur van het project. Er wordt een sterke emotionele band opgebouwd. ‘Wij’ gaan door te lopen ervoor zorgen dat er geld in het laatje komt voor het goede doel. (Acknowledgement)

Alom tweerichtingsverkeer in de communicatie. Er is interactie op Twitter en Facebook met de hashtag #lndm2016. Op hun Facebook-pagina wordt actief geconverseerd. Bij de start van de actie leerde ik Steven Terlaeken, de bedenker van de campagne kennen die ook zichtbaar aanwezig is en mee communiceert. Al snel werden we Twitter-volgers en Facebook-friends. Er kan samen gelopen worden met de drie meters en peter. Alweer mogelijkheden tot communicatie. (Dialogue)

De deelnemers worden emotioneel en functioneel beloond voor hun trouw. Aan aanmoedigingen, bedankjes en allerlei positieve feedback ontbreekt het niet. Af en toe is er een ludieke actie (sprint) waarbij je een T-shirt of een training met bekende lopers kan verdienen. (Incentivisation)

Ik besprak de case ook tijdens mijn college marketing toen het over pr, sponsoring en fundraising ging. Alweer WOM (Word Of Mouth). De deelnemers praten niet enkel met de organisatie maar met hun ruime omgeving. Iedereen vindt het tof. Wie zou dit nu niet OK vinden? Het zal moeilijk geweest zijn om dit jaar niets gehoord te hebben over KOTK of Loop Naar De Maan. Ik schreef er niet alleen over in deze blog maar stuurde e-mails naar mijn ruime kennissenkring met uitleg en de vraag om geld te schenken. Hetzelfde deed ik op Twitter en Facebook. En ruim tweeduizend andere deelnemers deden dit ook.

Hier zie je het resultaat:

lndm

Het is gelukt! Mijn financiële uitdaging heb ik ruim op tijd gehaald. Niet dat er enige verplichting aan verbonden was, het is wat ik graag wou bereiken. Ik beloofde mijn sponsors om zeker 1000 kilometer te lopen in deze ruim 6 maanden maar dat zal normaal wel lukken aangezien ik nog tijd heb tot 16 oktober. Dan eindigt de campagne. Als tegenprestatie ging ik de uitdaging aan dat ik mijn allereerste ultra-trail zou lopen als ik mijn streefbedrag bereikte. Belofte maakt schuld en het is dus officieel: begin maart 2017 loop ik de 50 km op de North C Trail. Ik smeer alvast mijn kuiten in.

Auteur: katrn

Passion for trail running, mountain bike and kayak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s